Pivovarník Milan Rambousek o domácím vaření piva: Je to živý organismus, tak k němu mějme úctu.
Odkaz na rozhlasovou relaci Českého rozhlasu v Hradci Králové na pořad: Radioporadna 2. listopadu 2022
Pro vlastní výrobu piva se v posledních letech nadchlo opravdu mnoho Čechů. Každé pivo uvařené v domácích podmínkách je zaručený originál a pokud se dodrží postupy a hygiena, pivo by podle sládků mělo dopadnout dobře. Jaké jsou základní postupy, co se nesmí podcenit a co dělá zlatavý mok kvalitním nápojem? O tom si povídáme se sládkem Milanem Rambouskem.
Milan Rambousek byl hostem v pořadu Seznam zprávy
Odkaz na seznam zprávy
Čas 18:44 – 27. září je Světovým dnem turistiky. V Česku přibývá pivních stezek a lázní. Češi milují pivo a rádi za ním putují. Téma pro pivovarníka Milana Rambouska. Čas 51:28 – Pokračování rozhovoru s Milanem Rambouskem. Pivovarník poradil, jak si pěnivý mok uvařit doma.
Kurzy vaření piva
Pro všechny milovníky zlatavého moku, který v našich končinách patří doslova k národním pokladům, přicházíme s unikátním zážitkem. Od teď už nemusíte za pivem nikam jezdit. Zůstanete pěkně v pohodlí vlastního domova a odhalíte kouzlo vlastnoručního vaření piva přímo ve vaší kuchyni. Zkušený sládek přijede až k vám a naučí vás, jak si v domácích podmínkách uvařit dobrý český ležák. Dozvíte se a prakticky si vyzkoušíte, jak celý proces vaření, kvašení a zrání dokončit tak, aby byl výsledek co nejlepší. Nahlédnete pod pokličku tajemství surovin, dozvíte se o jejich pěstování, přípravě k výrobě a některé budete moci i ochutnat. Samozřejmě vás provede světem pivních trendů a poradí vám, jakých chyb se při domácím vaření vyvarovat, abyste byli se svým výrobkem spokojeni.
|
|
Dne 29. června 2016 v 16:00 hod jsme ukončili provoz ve stávajícím pivovárku v Hradci Králové.
Ve čtvrtek 3. září 2015 měl sládek Milan Rambousek tu čest se podílet na pořadu Studio Leonardo vysílaném rozhlasovou
stanicí Český rozhlas Plus.
V živě vysílané epizodě vědeckého seriálu, tentokrát věnované pivovarnictví v České republice, hovořil o historii i současnosti vaření piva, seznámil posluchače s technologií výroby i jednotlivými druhy, které jsou u nás v současnosti populární, a také odpovídal na řadu zvídavých dotazů moderátorky. Záznam pořadu si můžete poslechnout na následujícím odkazu.
Od 16. 2. 2007 byl pozastaven prodej veškerého propagačního a
sběratelského materiálu.
Revoluce v pivovarnictví
Nejmenší a přesto první přichází Pivovar RAMBOUSEK na náš
trh s
naprosto ojedinělou technologií, která dává jeho pivu novou
nezaměnitelnou dimenzi chuti.
Objemově nejpodstatnější složkou piva je voda, tudíž jí
věnujeme největší pozornost.
Voda registruje škodlivé emisní vlivy z našeho okolí,
které nelze
lidským okem ani postřehnout (např. z radiových a satelitních záření,
vysokonapěťových vedení atd.), ale především je i nosičem a předavačem
kladných přírodních informací, tudíž ji můžeme bez nadsázky označit za
jakousi „Krev Země“. Komunikuje se Sluncem, Měsícem i celým vesmírem a
vzájemně si tak předávají energii – informace.
Rakouský badatel dokázal v laboratorních podmínkách
takovouto
„kosmicky živou“ vodu izolovat a založit na ní svoji technologii úpravy
vody, kterou začal pivovar RAMBOUSEK jako první u nás ve spolupráci s
ním používat. Základem této technologie je navrácení optimálního stavu
struktuře vody a tím zajištění její stability a schopnosti samočištění.
Takto upravená voda tyto informace dokáže přenášet dále i
na
člověka, se všemi jejími blahodárnými účinky, čímž dochází ke zlepšení
harmonizace celého lidského organismu.
Na našem pivu se tyto vlastnosti projevují především ve
výrazném
zjemnění chuti, příjemnou a lahodnou hořkostí, zlepšením stability a
zvýšením trvanlivosti. Využitím této nové, převratné technologie tak
chce náš pivovar podstatnou měrou přispět k realizaci programů
směřujících k ochraně lidského zdraví a přírody.
Touto technologií upravovaná piva se dají nazvat pivy
nového tisíciletí.
Nové pivo:
Badebier
- Rambouskovo tmavé pivo ke koupelím.
Novinky z produkce
Náš pivovárek se stal jako vůbec první u nás producentem
celé
škály, a to 8 druhů medových piv! Každý dobře víme, že med svým
složením cca 16 – 20 % vody a 75 – 80 % cukrů z nichž významnou část
tvoří především fruktóza a glukóza, je tím nejlepším sladidlem, jaké
může lidský organismus vůbec dostat. Obsahuje jak organické kyseliny
nebo minerální soli, tak i např. bílkoviny, vitamíny, éterické oleje
atd. Nezanedbatelné jsou však zvláště u medu kaštanového jeho výrazné
antibakteriální účinky. Například za velmi vhodný pro diabetiky, kteří
jsou samozřejmě pod lékařskou kontrolou, lze z našich medových piv
jednoznačně doporučit kaštanové, které je svým složením nejšetrnější.
Čas od času jsou vyráběny i takové
speciality jako např. egyptské pivo RAMSES s fíky nebo dýňové pivo.
Absolutní novinkou se stalo CHILLI BEER ARIZONA s pravou chili
papričkou.
V současné době se dále zabýváme výrobou speciálního
piva
tzv.
Badebier – Rambouskovo tmavé pivo ke koupelím. Jedná se o samostatně
vyráběné tmavé pivo v různém složení dle požadavků terapeutů a
rehabilitačních pracovníků s určením k rekondičním a regeneračním
koupelím, a to v malé míře především rukou a nohou. Hlavním efektem zde
není pouze prohřátí kloubů, ale především předání celé škály vitamínů
řady B pokožce, a tím její ozdravění a zvláčnění. Nelze pominout rovněž
nezanedbatelný vliv na celkové zklidnění u dermatologických projevů
pokožky.