Historie:
V
Čechách se vařilo pivo už odedávna. Ze starých zápisů dočítáme se
často o tom, že páni se tahali s měšťany o právo vařit pivo a králové
pak měli plno práce s urovnáváním rozepří a vydáváním majestátů. Do
toho se ještě míchaly kláštery, které také pivo vařily a tak, jak se
zdá, nebylo v Čechách za starých časů nouze o dobré napití. Tehdáž
ještě, jak se říká, pivo nemělo nohy. Zůstávalo na místě, kde se
zrodilo a tam se také vypilo. Za těch dob vařili ještě v každé hospodě
vlastní pivo a na místě je prodávali. Ale už tehdy měli lidé mlsné
jazyky a nechtěli být šizeni nepoctivými pivovarníky.
Páni konšelé se starali, aby pivo, které
se v jejich městě vaří,
bylo poctivé a dobré. Bodejť by se nestarali, když si jistě sami rádi
pochutnali na holbě pěnivého moku. Vymysleli si prý tenkrát velice
mazanou technologickou kontrolu kvality piva. Sládek v kožených
kalhotách musel se dostavit na radnici s holbou čerstvé várky. Trochu
piva nalili na dubovou židlici a milého sládka na ni posadili. Když
pivo uschlo, směl sládek vstát. Zvedla-li se židle s ním, bylo to s
pivem, dobré, zůstala-li lavice klidně stát, bylo to se sládkem špatné…
V současné době potvrzuje pravdivost této praktiky např. výklad
průvodce na Vlašském dvoře v Kutné Hoře i s ukázkou zmiňované lavice.