Pivovarství v HK:
A ještě trochu k historii
První doložená zpráva o pivovarnictví v Čechách
pochází z počátku
11. století. Pivovarnictví v Hradci Králové je zmiňováno o něco
později, a to roku 1390. Již v roce 1415 v Královéhradeckém řádu je
uvedeno, kdo chce a kdo může slady dělati. Cech hradeckých sladovníků
byl dobře organizován již před husitskou revolucí. Bez povšimnutí
nemůže zůstat ani fakt, že v roce 1499 se dávalo na var piva 12 korců
pšenice nebo ječmene, což obnášelo deset beček piva. O kvalitách
královehradeckého chmelového nápoje se zmiňuje i Münsterova
„Kosmografie“ z roku 1554. Termín „hradecká míra stará“ se stal známým
pojmem pro celou oblast, kam se dováželo hradecké pšeničné pivo neboli
„hradecké bílé“. Od roku 1701 se opět mohlo vařit pivo v měšťanských
domech a také je v domech šenkovat. Jen v prostoru Velkého a Malého
náměstí a přilehlých ulicích bylo v Hradci roku 1830 otevřeno 42
výčepů. První sladovnu zbudovali měšťané společně nad Kozí brankou v
roce 1565. Po nějakém čase se dohodli i na společné výrobě, a tak
vznikl v letech 1844 až 1846 společný pivovar právo-várečného
měšťanstva. Poměrně v krátké době pivovar dosáhl značného výstavu, a to
již v roce 1875 je to celých 17 466 hektolitrů. Doslova raketový nástup
výstavu piva zaznamenal hradecký pivovar v letech 1917 – 1930.
Potěšující,
stabilní a trvalý nárůst výstavu od roku 1955 svědčil o
velmi dobré kvalitě a oblíbenosti tzv. našeho piva. Krátce před
ukončením provozu bývalého pivovaru byl výstav například v roce 1992 už
300 490 hektolitrů. Pivovar v té době i úspěšně exportoval do
zahraničí, například na Slovensko, do Švédska, Německa, Litvy a USA. Za
celou dobu své existence prošel čtyřmi rozsáhlými rekonstrukcemi.
Provoz byl ukončen v roce 2000.